Sonka, cider, méz, mustár, love

Nálunk 24.-én a vacsora a nagy kajálás. Ebédre általában valami előző nap előkészített, aznap már csak kevés munkaigényű ételt választok. Ez a sonka is így születet.

Hozzávalók:
70-80 kg kötözött sonka
4 dl cider
2 dl víz
1 narancs leve
1 narancsból nyert narancshéj
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4 szem egészbors
1 babérlevél
1 rúd fahéj

Mázhoz:
2 dl cider
2 ek méz
2 ek balzsamecet
2 teáskanál mustár

A sonkát egy edénybe tesszük a narancslével, a ciderrel és annyi vízzel, ami pont ellepi.
Ezután mehet a főzővízbe a narancshéj és a héjas hagyma és  közepes lángon 1,5 órán át főzzük. Ezután kivesszük a léből, és szárazra töröljük. A bört leszedjük, de a zsír maradjon rajta.

A mázhoz minden hozzávalót összekeverünk, és közepes lángon nagyjából a harmadára beforraljuk. A sonka felületét rácsosan beirdaljuk, megkenjük mázzal, majd 25 perc alatt 220 fokos előmelegített sütőben, légkeverésen megsütjük. Vegyük ki a sütőből a sonkát, a sütőedényben szépen besűrűsödött mázzal kenjük át majd hagyjuk pihenni 10 percet a szeletelés előtt. Idén graham mini cipóval, tormával, sajttal és zöldségekkel tálaltam.

img_4384_fotor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s