Krumplifőzelék újragondolva

Ekkor:

Imádok versenyezni, szeretem a kihívásokat. Úgyhogy nagyon örültem, mikor megláttam a  Gyulai receptversenyét. Azonnal elkezdett pörögni az agyam, hogy mivel is lehetne villantani egy nagyot, aztán végül egy teljesen hagyományos vonalnál maradtam egy újragondolt koncepcióval. Minden hónapban megadnak 5 összetevőt, melyek felhasználásával megalkothatjuk a saját receptünket. A januári összetevők a Gyulai kolbász, krumpli, tojássárgája, fokhagyma, citrom. Én ebből krumplifőzeléket készítettem, nem is akárhogyan. Jó, tudom, hogy kicsit elborult az agyam, de nézzétek el nekem. Nagyon szeretek művészkedni az étellel. 😀

Miután fejben összeállt, hogy mit is szeretnék csinálni, a következő lépés a tálalás megtervezése volt. Azért kezdtem ezzel, hogy az új ötletek még a vásárlás előtt eszembe jussanak és teljesen felkészülten állhassak neki a főzésnek. Ahogy látjátok, a rajzolás nem az erősségem. 🙂

krumplifo%cc%8bzelek_2

Ezután már csak el kellett készíteni a fogást.

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg Gyulai kolbász
80 dkg krumpli
3 közepes édesburgonya
0,5 tévépaprika
0,5 paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 citrom
1 dl főzőtejszín
1 dl tejföl
3 dkg vaj
3 szelet teljeskiőrlésű magos kenyér
1 tojás
olivaolaj
só, bors, majoranna, babérlevél
1 marék brokkoli csíra

A krumplit (1 nagy szem kivételével) és az édesburgonyát megpucoljuk, a sima krumplit felkockázzuk, az édesburgonyából pedig fél centis szeleteket, majd sütemény szaggatóval felhőcskéket (vagy ami tetszik) vágunk. A hagymát és a paprikát felkockázzuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Ezután mehet az edénybe a krumpli és az édesburgonyából leesett darabok (nem a szaggatott formák). Kicsit átforgatjuk, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, beleszórunk egy jó púpos teáskanál majorannát és két babérlevelet. Ezután hagyjuk főni közepes hőfokon.

Elkészítjük a kolbászfasírtokat és a kolbászmorzsát. A kenyereket beáztatjuk vízbe, jól kinyomkodjuk, majd mehet az aprítógépbe 1,5 szál felkockázott kolbász és egy tojás társaságában.  Amikor már majdnem homogén állagú, akkor fasírtgolyókat formázunk belőle. A maradék kolbászt vékonyra szeleteljük, majd egy tepsiben, két sütőpapír közé helyezve berakjuk a sütőbe 200 fokra kb. 10 perce. Figyeljünk, mert könnyen megég. Amikor elkészült, apró morzsává törjük és félretesszük a tálalásig.

Közben megpuhul a krumpli a főzelékünkben. Felöntjük fél deci főzőtejszínnel és hagyjuk hogy összeforrjon. Ezután még ízesítsük ízlés szerint, tegyünk bele egy teáskanál ecetet, majd egy botmixerrel varázsoljunk belőle krémet. Ilyenkor még szükség lesz egy kevés vízre, hogy krémleves állagot kapjunk. Amikor elégedettek vagyunk, akkor szűrjük át a főzelékünket, majd krémesítsük vajjal. Iyenkor már csak nagyon alacsony fokozaton tarsuk a főzelékünket, hogy ne kezdjen erős forrásba.

Az édesburgonyát lobogó vízbe dobjuk, majd 5 perc után jéghideg vízbe helyezzük. A félrerakott krumplinkat megpucoljuk, vékony csíkokban beírdaljuk, majd krumplipucolóval vékony szálakat vágunk belőle. Töröljük szárazra majd forró olajban süssük ki és helyezzük konyhai törlőpapírra a szalmakrumplinkat. Ezeket tegyük is félre a tálalásig

Kisütjük kevés olajon a kolbászfasírtjainkat, kb. 5 perc alatt készen is vannak. Folyamatosan forgassuk őket, hogy minden odaluk szép színt kapjon. A visszamaradt kolbászzsírba belenyomjuk egy citrom levét, összeforraljuk majd beleöntjük 1 dl tejfölbe és alaposan kikeverjük.

Most, hogy minden elkészült, már csak tálalnunk kell. Vegyünk egy mélytányért, a közepébe építsünk tornyot 4 édesburgonya felhőcskéből. Szórjunk köré egy kevés csírát, a tetejére pedig helyezzünk fel egy kolbászfasírtot. A fasírtot koronázzuk meg egy kevés szalmakrumplival és 1-2 csírával.

krumplifo%cc%8bzelek_1

krumplifo%cc%8bzelek_3

krumplifo%cc%8bzelek_4

A következő lépés a főzelékünk tányérba juttatása.

krumplifo%cc%8bzelek_5

Majd jöhet a kolbászzsíros, citromos tejföl és a kolbászmorzsa. Nem mondom, hogy a tejföl felhelyezése maradéktalanul tökéletesre sikerült, de annyira azért nem lett vállalhatatlan.

krumplifo%cc%8bzelek_6

krumplifozi

Komolyan mondom, hogy minden perce megérte a főzésnek. Kb. egy óra alatt elkészült, krumplifőzelék íze volt, csak mégis egy kicsit más, egy kicsit érdekesebb. A krumpli több formában és textúrában is megjelent, kicsit játszottunk a színekkel is és egy hétköznapi receptből egy nem mindennapi fogást kreáltunk. Ezzel simán lehet villogni amikor vendégeink jönnek és tutira mondom, hogy kérdő tekintetekkel és hangos nyammogással fogják meghálálni nekünk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s