Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ilyenkor télen amikor átfagyva hazaérek, egy forró leves csodákat tud művelni a lelkemmel és a lefagyott lábujjaimmal is. Na nem azért mert a forró leveses lábfürdőre esküszöm, inkább a belülről melegítésre gondolok. 😉
Nálam az igazi téli kedvenc a sütőtök krémleves. Sokféleképpen szoktam készíteni, de most egy pikáns chilis verziót szeretnék megosztani veletek. Egy takaróval és némi olvasnivalóval a kanapéra bekuckózva ajánlom, miközben az ablakon keresztül kacér mosollyal nézzük a hóesést. A második kanálnál a melegség már teljesen átjárja minden porcikánkat és már el is felejtjük a korábbi vacogós élményeket. Ugye milyen jól hangzik?
Hozzávalók két főre:
75 dkg-os sütőtök
1 narancs
3 dl húsleves
1 dl tejszín
1 marék tökmag
1 evőkanál méz
35 g vaj
1 késhegynyi fahéj
1 késhegynyi chili
1 késhegynyi szerecsendió
só, bors
A sütőtököt ketté vágjuk, kimagozzuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Az egyik félből egy 10 centis darabot levágunk és félretesszük későbbre, a többi pedig mehet a sütőbe 180 fokra 35-40 percre. Miután elkészült kikanalazzuk a belsejét, egy edényben kevés vajat melegítünk majd rádobjuk a sütőtököt. Pár percig így hőkezeljük sűrű kevergetés mellett, majd felengedjük a húslevessel és egy narancs levével. Mehet rá a só, kevés őröltbors, a chili, a szerecsendió és a fahéj. Most hagyjuk magában rogyogni.
Közben egy száraz serpenyőben megpirítjuk a tökmagot. Ugye emlékeztek rá, hogy a sütés előtt még megmentettünk egy kevés friss tököt. Ezt most pucoljuk meg és fél centis kockákat vágjunk belőlük. Hevítsünk fel egy serpenyőt, kanalazzuk bele a mézet és dobjuk bele a sütőtökkockákat. Addig süssük, amíg szépen karamellizálódik, majd rakjuk félre tálalásig a pirított tökmaggal együtt.
Amikor már kezd teljesen szétfőni a sütőtök, öntsük fel a levesünket a tejszínnel. Addig hagyjuk a tűzön amig össze nem forr egyszer. Ezután mehet bevetésre a botmixer, hogy krémet varázsoljon a darabos levesünkből. Ha nagyon sűrűnek találjuk, akkor higítsuk egy kevés vízzel és mehet is vissza a sütőlapra közepes hőfokon. Amikor elégedettek vagyunk a leves állagával, akkor mehet a maradék vaj a levesünkbe, hogy még krémesebb legyen. Amikor a leves teljesen magába olvasztotta a vajat, akkor készen is vagyunk.
Merjük mélytányérba a levesünket, majd szórjuk meg a karamellizált tök kockákkal és pirított tökmaggal. Pikáns, fűszeres, krémes, forró, igazi jóbarát a hideg téli napokon. Nyammmmmm….