Csörögefánkba bújtatott túrógombóc

Azt hiszem eljött az ideje egy desszertnek. Már egy hónapja megy a Nyammer, de ez valahogy kimaradt. Mondjuk nem gyakran készítek otthon édességet, de a jó ügy érdekében kivételt tettem és feláldoztam magam :). Most mondhatnám, hogy sokat gondolkodtam azon hogy melyik receptet osszam meg veletek, de igazából nem volt kérdés: a kedvenc túrógombócomat. Ráadásul a gombócokat farsangi fánk köntösbe bújtattam, hogy legyen benne egy kis idényjelleg is. Kezdjük azzal, hogy elmesélem ennek a receptnek az eredetét.

Azt a blogom “Rólam” részéből már tudjátok, hogy szeretek ellátogatni különböző éttermekbe inspirációt gyűjteni, meg persze jókat enni. Szerencsére inspirálódásra Veszprémben és környékén is van bőven lehetőség. Két éve karácsony előtt jelent meg a Nagy séfkönyv, amiből egy példány rögtön a fánk alatt landolt. Milyen jól tette, mivel többek között Ruprecht László, a veszprémi Chianti Étterem executive chefjének receptjei is megtalálhatóak benne. No innen van a túrógombóc  alapreceptje is, aminek az összetétele az eredeti, viszont a körítésen egy kicsit változtattam így a farsangi fánkos időszakban. Finom és nagyon jól is néz ki, minden vendégünk nagy kedvence volt eddig. Ezúton is köszönöm Ruprecht Lászlónak a receptet!

Hozzávalók 5 főre:

A gombóchoz:
50 dkg félzsíros tehéntúró
7 dkg búzadara
2 tojás
1 csipet só

A tejfölös szószhoz:
4 dl tejföl
3 evőkanál baracklekvár

A csörögefánkhoz:
20 dkg liszt
1 vaniliarúd kikapart belseje
1 kávéskanál rum
2 evőkanál méz
5 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 csipet só
1 tojás
1,5 evőkanál tejföl
3 dl olivaolaj vagy étolaj

Tálaláshoz:
pár szem eper, áfonya, málna, vagy amilyen gyümölcsöt szeretnénk
1 evőkanál lekvár

A gombóc összetevőit összegyúrjuk és hagyjuk a hűtőben pihenni egy órát. A tejfölt kikeverjük a baracklekvárral és azt is félretesszük. A csörögefánk összetevőit keverőtálba szórjuk, majd géppel vagy kézzel sima tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük fél órát.

Egy nagy edényben felteszünk forrni vizet egy csipet sóval. Közben kivesszük a hűtőből a fánk tésztáját és átgyúrjuk mégegyszer. Ezután lisztezett munkalapon kb. 3mm vastagra nyújtjuk, gondolatban háromfele osztjuk, majd behajtjuk az egyik felét középre, lesöpörjük a lisztet és ráhajtjuk a másik felét. Úgy járunk el vele, mint a levelestészta esetében. Igen, tudom, hogy a csöröge nem így készül, de nekünk mindenképpen erre lesz szükségünk. Ugyanis ha ilyen leveles szerkezete lesz a fánkunknak, akkor szebben ketté tudjuk szedni, hogy magába ölelje a túrógombócokat. Na szóval… a hajtogatás után ismét nyújtsuk ki a tésztát és ismételjük meg a hajtogatást. Ezután ismét nyújtás következik és már vághatjuk is ki a 15*4 cm-es fánklapokat.

Közben egy edényben forrósítsuk fel az olajat. Én mindig úgy tesztelem a hőmérsékletet, hogy beledobok egy kis gombócka tésztát és amikor az kellően elkezd süldögélni, akkor mehetnek a fánkok az edénybe. Mielőtt az olajba hajítjuk a tésztákat, egy kicsit nyomkodjuk át kézzel, majd óvatosan helyezzük az edénybe. Amint hasa kezd nőni a tésztának már forgathatjuk is. Folyamatos forgatás közben süssük aranybarnára, majd papírtörővel kibélelt edénybe helyezzük. Olyan formája lesz, mint a mekis almáspitének.

A pihentetett gombócalapanyagot kivesszük a hűtőből, amíg felforr a víz addig nedves kézzel pingponglabda méretű gombócokat gyúrunk. A forrásban lévő vízbe dobjuk a gombócokat és addig főzzük őket amíg a víz felszínére fel nem jönnek.

Ezután már csak a tálalás van hátra. Kettévágunk egy csörögét, az egyik lap belső felét vékonyan megkenjük lekvárral. Erre kerül 3 gombóc, majd a másik réteg fánklapocska. A lapocska tetejét vékonyan megkenjük lekvárral és ráhalmozzuk a gyümölcsöket. A baracklekváros tejfölt melléhelyezzük és készen is van a szuperdesszertünk. Az tuti hogy ettől mindenkinek tátva marad a szája és hangos nyammogásoktól fog visszhangzani a lakásunk. Nézzétek csak …

turogomboc2turogomboc1turogomboc3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s