Kezdem azt érezni, hogy mániákusan próbálok minden édes ételből valami húsos variációt kihozni. Azt hiszem ebben az esetben is valami hasonló történt: megláttam egy gyönyörűen pirosló erdeigyümölcsös pitét egy filmben (erre is van egy tuti receptem), és egyből azon pörgött az agyam, hogy hogyan tudnám kicserélni a gyümölcsöt szaftos marhahúsra és egy kicsit egészségesebbé tenni a tésztát. Most belegondoltam abba, hogy ha az Amerikai Pite című filmben nem almás lette volna a pite, hanem marhahúsos, azt mennyire tudta volna befogadni az emberiség… Emlékeztek még a jelenetre? 😀
“Azt mondjuk anyádnak, hogy megettük…” 😀
A töltelékhez:
25 dkg darált marhahús
1 paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb sárgarépa
0.5 szál angolzeller
1 dl vörösbor
2 dl sűrített paradicsom
1 evőkanál worchestershire szósz
só, bors, kakukkfű
olivaolaj
A tésztához:
2,5 bögre liszt (én teljeskiőrlésűt használtam, de mehet finomlisztből is)
25 dkg vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál méz
4 evőkanál víz
1 felvert tojás a tészta kenéséhez
A szószhoz:
1 kis natúr görög joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál aprított újhagyma
só
Kezdjük a töltelékkel, mert bár kevés vele a meló, de viszonylag sok főzési időt igényel. Kockázzuk fel a hagymát, majd kevés olivaolajon fonnyasszuk meg. Közben reszeljük le a sárgarépát és nagyon vékonyra szeljük le a zellerszárat, majd ezek is kövessék a hagymát az edénybe. Sózzuk, borsozzuk és sűrű kevergetés mellett hagyjuk összefonnyadni. Ezután a zúzott fokhagymát és a húst az edénybe küldjük, majd miután a husi lepirult, az egészet felöntjük a vörösborral. Pár perc után jöhet a sűrített paradicsom és a worchestershire szósz, némi kakukkfű és ízlés szerinti sómennyiség társaságában. Rendszeresen kevergetve hagyjuk összefőni a töltelékünket. Ez kb. 1-1,5 órát is igénybe vehet.
Ezután összegyúrjuk a tésztánkat a fenti összetevőkből, folpackba csomagoljuk majd betesszük a hűtőbe pihenni fél órára. A szószt is kikeverjük a joghurttal, fokhagymával, aprított újhagymával és a sóval, majd engedjük hogy végtelen magányban összeérjenek az ízek addig, amíg elkészülnek a piték.
Vegyük elő a tésztát és nyújtsuk ki 3 mm vastagra. Kenjünk ki vajjal egy muffinsütőt és a tésztából vágjunk akkora darabokat, hogy ki tudjuk bélelni a sütőformákat a tésztával, akár egy pitesütő formát. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, majd egy köralakú szaggatóval vagy egy pohár szájával akkor darabokat vágunk belőle, ami éppen betakarja a muffin lyukacskákat. Nekem egy normál méretű 12 lyukas muffinsütővel 9 db mini pitére volt elég ez a tészta. A kibélelés után megtöltjük a tésztákat a húsos töltelékkel, majd betakarjuk a tésztakörökkel és jól benyomkodjuk a szélét. Ezután megkenjük felvert tojással és villával megszúrjuk mindegyik tetejét. 180 fokon, légkeveréses módban 20-25 percig sütjük, majd a joghurtos szósszal nyakonöntve rakjuk a családunk elé még melegen. Na így csináltam az édes gyümölcsös pitéből egy nyammognivaló sós pite receptet. 🙂