Kolbászos marharagus cobbler

A cobbler (ejtsd: kobler) egy egyszerű gyümölcsös desszert, aminek az alapját jó sok gyümölcs adja és erre kerülnek rá az ízes tésztahuplik. A nevét egy holland sütőedényről kapta, amit az Amerikába kivándorló angolok használtak, hogy az új hazában is tudjanak készíteni az otthonihoz hasonló desszerteket. Természetesen a cobbler sem úszta meg, hogy ne készüljön belőle sós verzió, mégpedig nem is akármilyen. El tudtok képzelni szebbet, mint ahogy a szaftos marharagut betakarják cheddarsajtos tésztadarabkák és mindezt a sütőben aranybarnára sütjük?

Hozzávalók 4 főre:

Tésztához:

250 g liszt
só, bors
20 dkg cheddar sajt
50 g vaj
1 tojás
2 dl tej

Raguhoz:

15 dkg csípős kolbász
40 dkg marhacomb
15 dkg kolozsvári szalonna
1 nagy hagyma
1 szál angolzeller
1 konzerv egész paradicsom
1,5 dl vörösbor
2 dl tej
chili
2 tesáskanál kakukkfű
1 babérlevél
olivaolaj

Nagyon vékonyra szeljük fel a hagymát és a zellert, majd fonnyasszuk meg kevés olajon. Ezután mehet bele az edénybe a felkarikázott kolbász és a felcsíkozott szalonna. Kb. 5 perc után dobjuk bele a kockázott húst és süssük addig, amíg szépen kifehéredik a külseje. Ekkor öntsük fel a vörösborral és főzzük gyakori kevergetés mellett addig közepes lángon, amíg kb a felére redukálódik a leve. Most öntsük fel a paradicsommal, amit fakanállal szépen nyomkodjunk szét, szórjuk bele a kakukkfüvet, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint chilit is adjunk hozzá. Most kb. 1 órán keresztül hagyjuk közepes lángon rotyogni, közben azért néha kevergessük meg hogy érezze a törődést. Az 1 óra elteltével öntsük fel a ragut a tejjel. Tudom hogy ez furcsán hangzik, de komolyan isteni lesz. Most szükség lesz még kb. fél óra főzésre és már készen is áll a ragunk arra, hogy egy hőálló edénybe költöztessük. Persze marhahús és marhahús között is lehet különbség, úgyhogy mindenképpen kóstoljuk meg a húst mielőtt késznek nyilvánítanánk.

A tészta elkészítése is nagyon egyszerű. Egy keverőtálba öntjük a lisztet, az apró lyukú reszelőn átküldött cheddar sajtot, a szobahőmérsékletű vajat, a tojást, a sót és kevés borsot. Ezt elkezdjük kikeverni miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet. Egy krémes tésztát fogunk kapni, ne lepődjünk meg hogy nem lesz gyúrható állagú. Egy evőkanállal szép testes gombóckákat szaggatunk a tésztából és foltokban ráhelyezzük a ragura. Figyeljünk rá hogy itt-ott kibukkanjon a gyönyörűen vöröslő mártás, ne fedjük el teljesen a tésztával. Ezután már költözhet is be a sütőbe 180 fokra 25-30 percre. Amikor szép aranybarna a teteje és szépen kopog, akkor elkészültünk. A cheddaros tészta egyszerre ropogós és omlós, nagyon jól érezhetően sajtos, mindezt pedig körülöleli a ragu fűszeres krémessége. Elmondhatatlanul nyammognivaló.  Próbáljátok ki! 🙂

marhascobbler_2marhascobbler_1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s