Chilis bab a’la Zoli

Volt egy időszak az életemben amikor egy rakás kajabolond kollégával töltöttem együtt a hétköznapjaimat. Ebből persze az sült ki hogy néha tartottunk irodábanfőzős ebédeléseket és ilyenkor általában Zoli kollégánk varázsolt valami extra csípőset az asztalunkra. Máig nem feledjük a chilis babokat, melyek evése közben csak kapkodtuk a levegőt hogy ne égjen szét a nyelvünk, míg Zoli teljes nyugalommal kanalazta a falatokat és nem értette, hogy miért szenvedünk. Azt még azért el kell árulnom róla, hogy én már láttam őt rezzenéstelen arccal habaneroba harapni, ami szerintem emberfeletti teljesítmény. Ezt az is bizonyítja, hogy a másik két habaneros versenytárs viszont elvörösödő fejjel, levegőt kapkodva, izzadva és könnyezve járkált fel alá és nem nagyon tudták hogy mit kezdjenek a helyzettel. De megnyugtatok mindenkit, minden szereplő túlélte, azt viszont megfogadták hogy soha többet nem próbálnak versenyezni Zolival, ha csípőspaprika evésről van szó. 🙂

Visszatérve a chilis babra, őszintén bevallom, hogy én azt általában vagy alap porból vagy chili con carne fűszerkeverékkel szoktam készíteni, egészen mostanáig. Ugyanis úgy döntöttem, hogy belevágok egy igazi Nyul Zoli-féle chilis bab készítésébe (némi változtatást azért elkövettem), amit Zoli hozzájárulásával veletek is megosztok.

Hozzávalók 4 személyre:

500 g darált marhahús
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom konzerv (egész paradicsom)
1 konzerv vörösbab
1 konzerv chilis bab
1 kis konzerv kukorica
10 dkg vörös cheddar sajt
1/2 sárga, zöld és piros kaliforniai paprika
2 bögre víz
3 ek olivaolaj
1 tk oregánó
2,5 tk koriander
0.5 tk római kömény
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 rúd fahéj
chili vagy habanero paprika ízlés szerint
1 késhegynyi füstölt pirospaprika
2 tk édes pirospaprika
só, bors

Az oregánót, a koriandert és a római köményt mozsárban alaposan összetörjük. A vöröshagymát felkockázzuk majd kevés olivaolajon üvegesre sütjük, közben két gerezd fokhagymát a kés lapjával szétnyomunk és az is mehet az edénybe.
Ezután jöhet a hús, a felkoczkázott kaliforniai paprikák és a mozsaras fűszerek, majd mikor a hús kérget kapott, akkor következik a paradicsomkozerv, amit fakanállal jó alaposan szétnyomkodunk.
Megszórjuk a füstölt és az édes pirospaprikával, ízlés szerint chilivel, sóval, borssal és jó alaposan összekeverjük. Felöntjük két bögre vízzel, beledobjuk a fahéjrudat, megszórjuk kakaóval és ismét alaposan megkeverjük, majd fedő alatt közepes fokozaton 1-1,5 órát főzzük.

Az idő lejártával elkészül a marhahús és már költözhet is az edénybe a lecsepegtetett vörösbab és kukorica, valamint a levével együtt a chilis bab konzerv.  Ilyenkor kóstoljunk azért rá és ha úgy érezzük hogy kíván még némi sót és chilit, akkor kínáljuk meg annyival, amennyi akkor éppen nekünk tetszik. El kell mondjam nektek, hogy ezen az ominózus főzésen, mi habanerokrémmel oldottuk meg az étel csípősségét. Utólag azt mondanám, hogy csak óvatosan a habaneroval, ugyanis mi egy kicsit alászaladtunk ennek a történetnek… A végére annyira leizzadtunk, mintha egy 10 km-es futásról értünk volna haza.

Még körülbelül 5 percig főzzük a chilis babunkat és már tálalhatjuk is. Zoli a lelkemre kötötte, hogy csakis reszelt cheddarral a tetején fogyasszuk, én pedig nem mertem neki ellent mondani. Mint kiderült teljesen igaza volt, tényleg csavart egyet ezen a chilis egytálételen.

chilisbab2chilisbab1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s