Jambalaya

A jambalaya egy New Orleansból származó rizses egytálétel, pikáns fűszerezéssel és örökre magához bilincselő ízvilággal. Sok sok évvel ezelőtt kóstoltam először egyik kedves barátunknál. Addig kb. nem is hallottam róla, szóval nagy érdeklődéssel nyammogtam és be kell vallanom, hogy nagyon bejött dolog. Azóta már én is sokszor elkészítettem több különböző recept szerint és végül a sok változatból összeraktam a jelenlegi kedvencünket, amit természetesen meg is osztok veletek.

Hozzávalók 4-5 főre:

Az alapléhez:
20 dkg Masdaamer sajt
30 dkg barna csiperke
1 kisebb fej vöröshagyma
6 dl húsleves
1 ek olivaolaj vagy étolaj
bors

A jambalaya-hoz:
8 dkg vaj
1 ek olivaolaj vagy étolaj
1 szál póréhagyma aprítva
1/4 piros pritaminpaprika felkockázva
1/4 zöld pritaminpaprika felkockázva
1/4 sárga pritaminpaprika felkockázva
2 zellerszár vékonyra szeletelve
3 gerezd fokhagyma aprítva
40 dkg tisztított, előfőzött garnéla
10 dkg kockázott füstölt sonka
10 dkg csípős, füstölt kolbász felkockázva
1 konzervparadicsom (egész)
1 marék petrezselyem apríta
1 chili paprika aprítva ízlés szerint
1,5 bögre basmati rizs
1 tk cajun fűszerkeverék
só, bors

Az alaplé készítése nagyon gyors és egyszerű. Az egyik hagymát felkockázzuk és kevés olajon megfonnyasztjuk. A gombát langyos vízzel megmossuk, megszárítjuk és fél centis darabokra szeljük, majd az edénybe küldjük a hagyma után némi só és bors társaságában. Pár perc után felöntjük a húsleves alaplével és puhára főzzük. Ekkor mehet bele a reszeltsajt, majd 3-4 perc után botmixerrel krémleves állagúra turmixoljuk. Amennyiben túl sűrűnek találjuk, némi víz segítségével lazíthatunk rajta. Kóstoljuk meg és sózzuk, amennyiben még szükséges, majd tegyük félre.

Vegyünk elő egy méretes, magasabb falú teflon serpenyőt és kezdjünk el benne olvasztani 4 dkg vajat. Amikor már olvad, akkor mehet bele 2 szeletelt fokhagymagerezd, majd 2-3 perc múlva a tisztított rákocskák. Kb. 1-1 perc elég a rákoknak oldalanként. Tényleg csak annyira van most szükség, hogy kevés fehéres rózsaszín színt kapjanak és már szedjük is ki az edényből őket egy tányérra.

Egy evőkanál olivaolajat öntsünk az edénybe majd mehet bele a másik felkockázott vöröshagyma, a paprikák, a vékonyra szeletelt zeller és a chili. Kevergessük szorgalmasan, majd 5 perc után dobjuk rá a kockázott füstölt sonkát és a csípős kolbász darabkákat. Ezt így 4-5 percig süssük és fűszerezzek. Amennyiben túl sok zsiradék sülne ki, merjünk le belőle bátran egy evőkanál segítségével. Ez természetesen függ a sonka és a kolbász zsírosságától. Ezután öntsük fel a paradicsomkonzervvel és nyomkodjuk szét egy fakanál segítségével. A következő belevaló a basmati rizs lesz, amit előtte mossunk meg. 2-3 percig forgassuk a kolbászos zöldségkeverékkel, majd öntsük fel az alaplével.

Innentől csak alacsony hőfokon főzzük, fedő alatt. Nagyon fontos, hogy viszonylag gyakran keverjük meg. Amikor úgy érezzük, hogy elfőtte a levét, akkor kóstoljuk meg a rizst. A célunk egy enyhén roppanós, al dente jellegű állag elérése. Amennyiben úgy érezzük hogy némi főzési időre még szükség van, akkor bátran adjunk hozzá még kevés vizet. Amikor késznek érezzük, akkor kapcsoljuk le a főzőlapot, adjunk az ételhez 4 dkg vajat, az elősütött rákokat, egy marék aprított petrezselymet és óvatosan keverjük össze majd lefedve hagyjuk pihenni 5 percig.

Ezután már tényleg csak az elfogyasztása van hátra. Én azt javaslom mindenkinek, hogy legyen bátor és alakítsa nyugodtan saját ötlete szerint ezt az ételt akár fűszerekkel akár hozzávalókkal és alkossa meg a saját kedvenc jambalayáját. Szerintem ez a recept igazán jó alapul szolgál ezen az úton. Hajrá Nyammer olvasók! 🙂 Ha elkészítitek mindenképpen osszátok meg velem a fotót és az ötleteiteket is.

jambalaya1jambalaya2jambalaya3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s