Kolbászos Skót tojás majonézes mártogatóssal és krémes-roppanós burgonyával

Otthon a húsvéti ebédnél általában nem követünk semmilyen szokást. Az van, ami anyának éppen eszébe jut, úgyhogy jó kihívás volt számomra idén többféle húsvéti fogással is készülni nektek. A skót tojásról életemben először a Konyhafőnökben hallottam és azóta izgatta a fantáziámat. Úgy gondoltam, hogy ez lesz az ideális alkalom arra, hogy egy egyszerűsített verziót kikísérletezzek. Kezdem azt érezni, hogy titokban kolbászmániás vagyok, mivel valamiért ebbe a receptbe is sikerült belecsempésznem… Lehet, hogy kezeltetnem kéne magam? 😀 A skót tojás mellett egy igazán krémes és egyszerre roppanós köret is megjelenik majd az ünnepi asztalunkon.

Hozzávalók 5 tojáshoz:

200 g darált sertéscomb
200 g parasztkolbász ledarálva
1 száraz zsemle
1 ek ecet
8 tojás
50 g hámozott, mozsárban összetört mandula
5 marék pankómorzsa
1 marék aprított petrezselyem
6 ek liszt
olivaolaj a sütéshez

A mártogatóshoz:

200 g majonéz
1 kk füstölt paprika
1 marék aprított petrezselyem

A burgonyához:

1 kg sütni való burgonya
2 dl 30%-os habtejszín
2 tk szárított kakukkfű
1 ek vaj
só, bors

Kezdjük a tojásokkal. 5 főtt tojásra lesz szükségünk. Itt két irány lehetséges: lágy vagy kemény tojás használata. Én teljes mértékben lágytojás párti vagyok, de sajnos emellett egy kicsit szétszórt is néha, úgyhogy amint a képeken is láthatjátok végül én a kemény tojás mellett “döntöttem”. Ha igazán jó lágytojást szeretnénk, akkor a következőt csináljuk. Főzés előtt fél órával vegyük ki a hűtőből a tojásokat. Tegyünk fel forrni vizet, szórjunk bele sót. Amikor forr, akkor a tojásokat mossuk meg jó meleg vízben, majd ezután óvatosan helyezzük egyenként a főzővízbe őket. Innentől számítva 5 percig főzzük, majd jéghideg ecetes vízbe tesszük őket. Miután kihűltek, óvatosan pucoljuk meg és tegyük félre.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütés vagy 180 fokra légkeveréses sütés esetén. A burgonyát alaposan megmossuk (nem hámozzuk meg!) majd 1-2 mm-es szeleteket vágunk belőle. A hőálló edényt jó alaposan kivajazzuk, majd a képen látható módon belehelyezzük a burgonyaszeleteket. Ezután egy tálban összekeverjük a tejszínt, a kakukkfűvet, a borsot és a sót, majd nyakon öntjük vele a burgonyát. Még egy kevés sót szórunk rá és már mehet is a sütőbe 50-60 percre. A felső része roppanósra az alsó része krémesre sül és húsételekhez jól megállja a helyét, azt garantálom.

A mártogatóshoz összekeverjük a majonézt, a füstölt paprikát és a petrezselymet, majd lefedve berakjuk a hűtőbe hogy összeérjenek az ízek.

A darált húst, a darált kolbászt, egy beáztatott majd kinyomkodott száraz zsemlét, egy tojást, egy marék aprított petrezselymet jól összekeverünk. (én mixert használtam) Hagyjuk pihenni 10 percet majd osszuk 5 részre. Egyenként csomagoljuk be a tojásokat úgy, hogy minden oldalát egyformán vonja körbe a húsos massza. Ezután jön a panírozás. Először a lisztbe, majd a tojásba, végül pedig a pankómorzsa-mandula keverékbe forgatjuk a gombóckákat és bő, forró olajban aranybarnára sütjük. Tálaláskor hosszában vágjuk ketté, hogy mindenki gyönyörködhessen a tojásokban és a majonézes mártogatósról semmiképpen ne feledkezzünk meg. Nem egy megszokott, nem is túl bonyolult húsvéti fogás, úgyhogy szerintem alkalmas némi menőzésre a családunk előtt. Tutira nem marad el a hangos, elismerő nyammogás az asztalnál.

skottojas_2krumpli_1krumpli_2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s