Krémes Répatorta

Valahogy sosem voltam oda a répatortáért. Először is elég bizarrnak tartottam, hogy a répából mégis hogyan lesz édesség. Másodszor pedig mindig, de mindig olyan tortákat kóstoltam amik szárazak voltak és egyáltalán nem éreztem úgy, hogy felejthetetlen élmény lett volna az elfogyasztásuk. Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy ha már cukrot fogyasztok, akkor azt okkal teszem. Mindenféle felejthető desszertért nem feltétlenül eszem tele magam édességekkel. Az utóbbi időben egyre több helyen futottam bele olyan répatorta receptekbe és képekbe, amiktől azonnal beindult a nyáltermelésem, úgyhogy elérkezettnek láttam az időt, hogy megalkossam azt a torta receptet, amit én is nyammogva fogyasztok el. Azt kell hogy mondjam, hogy ez a répatorta recept olyan jól sikerült, hogy totál megéri feláldozni magunkat a cukor oltárán. 🙂

A tésztához:

4 tojás
1 1/4 csésze étolaj
1/4 csésze vaj, lágy
2 bögre barnacukor
2 teáskanál vaníliaaroma
2 csésze liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál őrölt fahéj
3 csésze reszelt sárgarépa
1 csésze apróra vágott mogyoró
10 dkg aszalt meggy

A krémhez:

10 dkg Philadelphia krémsajt
20 dkg Mascarpone
1 csésze porcukor (én barnacukrot daráltam)
1 teáskanál vanília-kivonat

A díszítéshez:

1 csésze apróra vágott mogyoró
2 marék áfonya

Kezdjünk néhány előkészületi lépéssel. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, kenjünk ki majd szórjunk be liszttel egy 26 cm-es kapcsos torta sütőformát. Ezután tisztítsuk meg majd reszeljük le kislyukú sajtreszelőn a sárgarépákat. Amennyiben házilag készítjük a porcukrot, akkor most jött el az idő a darálásra is.

Egy nagy edényben keverjük össze a két bögre barnacukrot, a tojásokat, a vanília kivonatot, a langyos olvasztott vajat és az olajat, egy másik edényben pedig a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. Ezután a szilárd és a folyékony hozzávalókat barátkoztassuk össze, majd mehet is bele a reszelt sárgarépa, az apróra vágott mogyoró és az aszaltmeggy. Öntsük bele a tortaformába, oszlassuk el egyenletesen és már mehet is az előmelegített sütőbe 50-60 percre. Mielőtt kivesszük mindenképpen végezzünk tűpróbát. Akkor jó ha nem lesz ragacsos a tésztától a tű. Miután megsült pihentessük 5-10 percet, vegyük ki a formából majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Sütés közben készítsük el a krémet. A Mascarponet, a Philadelphia krémsajtot, a vanília aromát és a porcukrot géppel simára keverjük, majd berakjuk a hűtőbe legalább 1 órára.

Miután a tészta kihűlt, óvatósan ketté vágjuk, hogy a torta hasába is jusson némi krém. A krém kicsit kevesebb mint felét a torta közepébe, a maradékot pedig a tetejére kenjük. A megmosott és megszárított áfonyákat helyezzük a torta tetejére, szórjuk meg tört mogyoróval, majd rakjuk a tortánkat a hűtőbe legalább 2 órára. Hát nem gyönyörű? 🙂

repatorta_1repatorta_2repatorta_3repatorta_4