Angol csokis keresztes kalács azaz cross buns

Ugye ti is szeretitek a kalácsot, különösen húsvétkor? Én nagyon odavagyok érte, de a napokban már több barátnőm is mondta, hogy úgy újítana valamit és nem a jól bevált fonottkalács recepttel készülne idén az ünnepre.

mitakarunk

Kérjétek és megadatik! 🙂 Jöjjön egy felturbózott angol keresztes kalács, azaz cross buns recept, ami tutira felejthetetlen emlék lesz az egész család számára és innentől kezdve már nem csak húsvétkor fogják követelni ezt az édességet, azt garantálom.

Hozzávalók a tésztához:

225 ml tej
5 dkg vaj
1 tojás
1 egész narancs leve
1 tk fahéj
10 dkg mazsola
45 dkg BL80-as kenyérliszt
2 tk szárított élesztő
5 dkg barnacukor
5 dkg étcsokoládé lereszelve

A kereszthez:

10 dkg fehér liszt
víz

A kenéshez:

1 narancs leve
2 dkg vaj
4 ek barancukor

A krémhez:

10 nagyobb szem eper
25 dkg mascarpone
1 tk vaníliaaroma
1 púpus ek porcukor

Kezdjük a tészta elkészítésével. Melegítsük fel a narancslevet és áztassuk bele a mazsolát. Melegítsük meg a tejet is és tegyük bele a vajat, hagyjuk kicsit hűlni, majd amikor langyos, mehet bele a narancslé a mazsolával és a felvert tojás. Egy tálba keverjük össze  a szárazanyagokat: a lisztet, a fahéjat, az élesztőt, a sót, a reszelt csokoládét és a cukrot. Már csak a nedves és a száraz hozzávalók barátságából kell elkészülni a tésztánknak, amit jó alaposan gyúrjunk át legalább 10 percig. Kicsit olajozzuk be a tésztát majd letakarva pihentessük kb. 1 órát.

Miután a tészta megkelt, lisztezett munkalapra öntsük ki és gyúrjuk át mégegyszer majd osszuk el 8 felé és formázzunk belőle zsemléket. Ezután mehetnek is a sütőpapírral kibélelt tepsibe és hagyjuk pihenni 20 percet a sütés előtt.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a keresztekhez a lisztet és a vizet. Egy jó sűrű de még folyós tésztát kell kapnunk, amit töltsünk bele kinyomózsákba és rajzoljuk rá vele a kereszteket a zsemlékre. Tegyük az előmelegített sütőbe a kalácskákat 30-40 percre.

Amíg sülnek addig készítsük el a szirupot és a tölteléket. A sziruphoz melegítsük fel a narancslevet a vajjal, majd szórjuk bele a cukrot és főzzünk belőle egy viszonylag sűrű levet. A töltelékhez csak keverjük össze a mascarponet, a vaníliaaromát, a porcukrot és az eperdarabkákat. Miután elkészültek a keresztes kalácskáink már csak meg kell kennünk a sziruppal, várni 10 percet majd kettévágás után beléjük is költözhet az epres mascarpones krém. Ha nem fogynak el még melegen a kalácsok, akkor másnap vágjuk ketté, dobjuk a pirítóba és tökéletesek lesznek reggelire egy kis vajjal és lekvárral. Igazán ünnepi és igazán nyammognivaló desszert. Próbáljátok ki!

kereszteskalacs_3kereszteskalacs_2kereszteskalacs_1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s