Tőkehal, quinoa, gránátalma

Úgy gondoltam, hogy érdekes kihívás lenne ha mostantól nagyobb hangsúlyt kapnának az újragondolt, illetve az előre kitalált hozzávalókból kreált receptek. Ezen a héten gyorsan választottunk is három hozzávalót: a tőkehalat, a quinoat és gánátalmát, amiket így első hallomásra én sem tudtam, hogy hogyan is kellene egy ételben összehozni. Főleg azért, mert a tőkehaltól vagy akármilyen haltól régebben még sikítófrászt kaptam, de mára ez a nemszeretem viszony csak halványan él az emlékezetemben. Ha egészen őszinte akarok lenni, akkor elég nehezen alakult ki a barátságom a halfélékkel.

A közös múltunk egészen régre nyúlik vissza. Gyerekként minden egyes helyi vasárnapi focimeccsen ott voltam akár idegenben, akár otthon játszottak. Ezeket a focimeccseket pont úgy kell elképzelni, ahogy a különböző standuposok mesélnek róla és pont ezért szeretjük ennyire. Itt is megy a “Szemüveget a bírónak!”. Nekünk is van egy mindenen hőzöngő, elképesztően választékos káromkodásgyűjteménnyel rendelkező emberünk, akitől mindenki szeret távol állni a sorsközösség elkerülése végett. Nálunk is sörrel hidratálnak a játékosok és cigivel folytják le a félidő utáni légszomjat, majd minden meccs után összegyűlnek a helyi kocsmában. Régesrégen a sörözés mellett az ultizás is bevett szokás volt, én pedig nagyra nyílt szemmel figyeltem apáékat abban a reményben, hogy egyszer megértem a szabályokat. Nem, nem… Azóta sem vagyok az ultizás nagymestere… Azt tudnotok kell, hogy akkoriban a mi kis falunkban főzték a legjobb halászlevet a környéken. A Lenti és Zalaegerszeg vonalon közlekedőknek nem kellett bemutatni a petrikeresztúri kocsmát és az ott készült legendás halászlevet. Pont jó volt a sűrűsége, az íze kiváló és a hal állaga is tökéletes az emlékeim szerint. Bár gyerekként nem rajongtam a halért, minden egyes focimeccs után kikönyörögtem apukámnál egy tál halászlevet, szigorúan hal nélkül. Azt hiszem ez az étel indított el az úton, hogy mára már mindenféle halételért rajongjak.

Mostanában az egyik kedvenc halam a tőkehal. Lágy íze, szaftos állaga, a sokszínű ízesíthetősége és a viszonylag könnyen elérhetősége tette kedvencé nálam. A gránátalma édességét és roppanósságát a hal citrusosságával és az avokádó krémességével egészítettem ki és alkottam meg a következő receptet. Az ötletet a boltokban kapható tepsis halfilék adták, amiket mindenféle ízű kenyérmorzsás ropogós réteggel bolondítanak meg és pár perc alatt elkészíthetőek. Valójában ez a recept sem sokkal bonyolultabb viszont egészen biztosan egészségesebb.

Hozzávalók 4 személyre:

A halhoz:
8 szelet tőkehal
3 púpos evőkanál pesto
fél citrom leve
1 marék aprított petrezselyem
2 marék panko morzsa
2-3 fürt koktélparadicsom
só, bors

A salátához:
3 marék quinoa
1 gránátalma magjai
1,5 avokádó

A dresszinghez:
0,5 citrom leve
2 ek méz
0,5 avokádó szétnyomkodva
0,5 marék aprított mentalevél

Kezdjük a quinoa elkészítésével. Igazából nem találtam ki semmi formabontót: olvassuk el a csomagoláson az elkészítési útmutatót és járjunk el aszerint. Annyit tennék hozzá mindenképpen, hogy a főzővízbe mindenképpen tegyünk sót. Mikor elkészült quinoánk szűrjük le, majd öblítsük le hideg vízzel és hagyjuk szépen kihülni.

Közben melegítsük elő a sütőt 200 Fokra. A halszeleteket kiolvasztjuk, majd kikent tepsibe helyezzük őket és mehet rá némi só és bors. Közben egy edényben keverjük össze a pestot, a citromlevet, a panko morzsát és a petrezselymet, majd ezzel a masszával alaposan pakoljuk meg a halak tetejét. Ha szépen elosztottuk a pankómorzsás keveréket a halak között, akkor már csak be kell dobni a sütőbe 20-25 percre némi fürtös apróparadicsom társaságában. Akkor van készen, ha a morzsa aranybarnára sül a tetején, addigra már tutira elkészül az alá bújtatott halacska is.

Amíg sül a hal, állítsuk össze a köretet. A dresszinghez keverjük össze a hozzávalókat. Ezután szabadítsuk ki az avokádót a kemény kabátjából, szedjük ki a magját és kockázzuk fel. A gránátalma magjaihoz hozzájutni ennél egy kicsit szerintem kalandosabb. Ádámról már biztosan meséltem. Ő az, aki minden főzésünkön jelen van és a képek fővilágósító atyaúristene. Na tőle tanultam gránátalmát szétbontani anélkül, hogy kisebb csatateret varázsolnék a konyhából. Szépen felnegyedeljük a gránátalmát, majd egy tál vízbe merítve, a víz alatt magozzuk ki. Nem is értem, hogy ez eddig nekem miért nem jutott eszembe. 🙂 Miután hozzájutottunk a piros, roppanós magokhoz, szépen keverjük össze a quinoával és az avokádóval, majd a dresszinggel. Ezután már csak tálalni kell és elfogyasztani. Tényleg kb 30-35 perc az elkészítése és totál megéri, mert friss, roppanós és nagyon ízletes étel. Ja meg persze egészséges is. Próbáljátok ki!

tokehal_1tokehal_2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s