Citrusos újburgonya főzelék sertéspörivel

Ekkor:

Szokásos kedd esti főzéshez vásárolva belefutottam a boltban némi újburgonyába. Mivel hétvégén anyukám ellátott friss petrezselyemmel, no meg a hűtőben lapult 4 szép szelet sertéscomb, így nem is volt kérdés, hogy aznap este egy citrusos újburgonya főzelék fog készülni a konyhámban, jó szaftos sertéspörivel megbolondítva.

Minden főzelék készítésekor számolnom kell azzal, hogy én alapból azért nem szeretem a főzeléket mert se a rántás, se a habarás állagáért és ízéért nem vagyok oda, így mindig magával a zöldséggel sűrítek. Ráadásul ezen az estén Julcsi (új szereplő, de még fogtok róla hallani szerintem) volt a főzésünk sztárvendége, akinek ízléséről eddig nem sokat tudok, így aztán igazán jó kis kihívásnak ígérkezett egy mindenki számára élvezhető étel kitalálása. Továbbra is szeretek csavart vinni a megszokott ételek elkészítésébe, úgyhogy most sem fogtok csalódni bennem, az tuti. 🙂

Hozzávalók 4 személyre:

A főzelékhez:

1 nagy szál újhagyma
10 kisebb újburgonya
15 közepes újburgonya
1/4 tévépaprika
2 dl 30%-os habtejszín
1 kis 20%-os tejföl
1 nagy citrom leve
1 ek majoranna
2 babérlevél
1 nagy csokor friss petrezselyem
olivaolaj
5 dkg vaj
só, bors

A pörkölthöz:

4 sertéscomb (40-50 dkg)
1 nagy fej vöröshagyma
0,5 tévépaprika
1 közepes paradicsom
1 púpos evőkanál őrölt pirosaprika
0,5 tk csípős őrölt pirospaprika
1 késhegynyi őrült füstölt pirospaprika
3-4 ek kacsazsír
só, bors

Egy edényben kezdjük el megolvasztani a kacsazsírt és dobjuk rá a jó apróra vágott hagymát és tévépaprikát. Igen, ezek most bő zsírban fognak úszni, ráadásul ezt hagyjuk nekik legalább fél órán keresztül sűrű kevergetések közepette alacsony hőfokon. Közben tisztítsuk meg a húst és vágjuk kis kockákra. A fél óra lejártával mehet az edénybe a husi, hagyjuk hogy megfehéredjen és szórjuk rá mind a három féle pirospaprikát. Forgassuk át, dobjuk bele a megpucolt, apróra kockázott paradicsomot, sózzuk és borsozzuk majd engedjük fel annyi vízzel ami éppen ellepi. Lassú tűzön főzzük, figyeljük hogy milyen szépen sűrűsödik a szaftja. Ha úgy érezzük, hogy a hús még kemény a szaft viszont kezd elfőni, akkor adjunk még hozzá vizet addig amíg a számunkra megfelelő puhaságot és szaftsűrűséget el nem éri. Szerintem a pörköltre is teljesen igaz a mondás, hogy ahány ház annyi szokás, úgyhogy teljesen nyugodtan módosítsatok, alakítsátok saját szájízetekre. Nekem ez így ahogy van nagyon bejön, semmi extra, de nagyon ízletes.

Az újburgonyát tisztítsuk meg és 10 szem kicsi kivételével szeleteljük vékonyra. A maradék 10 szemet vágjuk ketté és sós vízben főzzük félkeményre.  Az újhagymát felkarikázzuk, a paprikát felkockázzuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Ezután mehet az edénybe a újburgonya. 5 percig pirítjuk együtt a zöldségeket, majd felengedjük annyi vízzel hogy éppen ellepje a burgonyát, majd mehet bele az egész citrom leve. Sózzuk, borsozzuk, beleszórunk egy evőkanál majorannát, a felaprított petrezselyem nagy részét és két babérlevelet. Ezután hagyjuk főni közepes hőfokon, amíg a burgonya teljesen meg nem puhul. Ha már szét tudjuk nyomni a burgonyaszeleteket, akkor öntsük fel a tejszínnel és botmixerrel pürésítsük, majd kislyukú szűrőn paszírozzuk át, hogy igazán krémes állagot érjünk el. Már csak 3 evőkanál tejfölre van szükségünk és kész is a főzelékünk folyékony része. Ha túl sűrűnek érezzük, akkor egy kevés vízzel lazítsuk.

A megfőzött fél burgonyákat halmozzuk egy tepsibe, dobjuk rá a kockázott vajat majd tegyük a sütőbe 200 fokra, amíg egy kis pirult kérget nem kap. Amikor elkészültek az újburgonyák, dobjuk bele őket főzelékbe és főzzünk össze minden összetevőt 10 perc alatt. Nekem ez azért jön be mert a krumpli kap egy ízes kérget és pont jó roppanós állaga lesz, ezáltal nem egy homogén szétfőtt főzelék néz vissza ránk a tányérból. Tálaláskor a főzeléket bolondítsuk meg pörivel és friss aprított petrezselyemmel. Pórbáljátok ki, tuti siker! 🙂

sf41sf40

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s