Balatoni Gasztrotúra 2017 – Chianti Étterem

Őszintén szólva ezt a bejegyzést későbbre tartogattam több okból is. Egyrész a Chianti étterem a kedvenc helyem, de eskü, hogy nem voltam elfogult a kajákkal kapcsolatban egy percig sem. Másrészt úgy éreztem, hogy megérdemli a hely, hogy jó fotókat készítsek az alkotásaikról és ne egy telefonnal próbálkozzak. Aztán egyszercsak a semmiből feltűnt egy Facebook bejegyzés, miszerint  bezárnak június 19-től több mint két teljes hónapra, hogy a 15. szülinapjukra új designnal nyissanak újra. Az az igazság, hogy mérhetetlenül szomorú vagyok, hogy egész nyáron Chianti elvonáson leszünk, de természetesen kíváncsian várom, hogy milyen újításokkal készül a csapat. Hatalmas szerencsémre mindezek mellett úgy alakult, hogy Meli barátnőm – aki a mind-the-map anyukája – pont nálunk járt, így a Chiantihoz méltó fotók készülhettek a fogásokról. Amúgy újabb hívet szerzett magának az étterem, mert Meli végig hangos nyamogásokkal élvezett minden feltálalt falatot. Sőt a végén még azt is megkérdezte, hogy örökbe fogadhatja-e a séfet. 🙂

Na de mit kell tudni a Chianti étteremről… A Gault&Millau magyarországi étteremkalauz 13 pontot, azaz egy szakácssapkát adott a helynek a 2017-es kiadványukban. Veszprémben ők a legjobb értékeléssel rendelkező étterem. Amúgy bármerre jártok az országban, érdemes használni a kalauzt az étteremválasztáshoz. Mi már számtalan kiváló helyet fedeztünk fel a segítségével. A Chianti executive chefje Ruprecht László, akinek a neve már önmagában elég hogy tudjuk kreatív, magas minőségű és ízletes fogásokkal találkozhatunk az étlapon. Az az igazság, hogy ezen a csütörtöki estén sem kellett csalódnunk, így talán még nehezebben engedjük el a csapatot erre a végtelen hosszúnak tűnő időszakra.

Egész későn érkeztünk ezen a hétköznapi estén, fél 9re foglaltunk asztalt. Így aztán igazán kihívás volt Melinek, hogy minden fogásról olyan képet készítsen, amit utána boldogan ad át nekem. Szerintem amúgy elképesztően jól sikerültek (még rólam is), szóval köszi Meli. 🙂

19264221_1530563793635229_233569045_o
Cukormentes ház limóval indítottam, amit rövid időn belül követett az amuse bouche, azaz a séf üdvözlete házi kenyér kíséretében. Bélszín rilette, aszalt paradicsom és lilarépa hab látható a képen, mely méltó indítása volt az estének, nagyon ízletes volt.

20170615-21052020170615-210733

Ezután következtek az előételek és a leves, ki mit kért. Ádám a napi tábláról a cseresznyelevest kérte kardamommal és vaníliával. Sajnos én nem kóstoltam de Ádám arca nekem elég bizonyíték volt arra, hogy mennyire jó sikerült a fogás.

20170615-212239

Viktor tintahalat evett rákmajonézzel, citrommal, padlizsánhasábbal. A tintahal állaga nagyon jó volt és a rákmajonéz íze leírhatatlan. Elképesztően jól passzoltak.

20170615-212339

Meli és én a kacsamájat választottuk karamellizálva, szőlőmorzsával, zsenge újkaralábéval. A kacsamáj a gyengém, kár tagadni. Ez a fogás pedig elvarázsolt, olyan harmonikusra sikeredett. A friss tavaszi ízű újkaralábé és a krémes mégis határott ízű kacsamáj szerelmét tökéletesen egészítette ki a szőlőmorzsa. Mindemellett látványnak sem volt utolsó.

20170615-212430

A főételek közül Ádám az Angus bélszínre ment rá steak édesburgonyával, BBQ padlizsánnal. Tette mindezt úgy, hogy egyáltalán nem szereti az édesburgonyát és ufókolbásznak hívja a hétköznapokban. 🙂 Érdekes módon ezen az estén egy panasz szava sem volt, nem is értem hogy miért… Igazából nem sok hozzáfűznivalóm van a fogáshoz, mert a képek mindent elárulnak: nagyon jó minőségű bélszín még annál is jobban elkészítve. A jus (pecsenyelé) nagyon ízletes, bár Ádámnak egy kicsit intenzív volt, nekem nagyon bejött.

20170615-214239

Viktor a tábláról választotta az ökörpofát, medvehagymas burgonyával, vargányakrémmel és kucsmagombával. Viktornak nagyon bejönnek a pofahúsok az omlósságuk és ízletességük miatt és most sem kellett csalódnia. Remekül passzoltak hozzá a gombák és a medvehagyma.

20170615-214409

Meli választása a szarvascombra esett medvehagymás tavaszi tekerccsel. Egy korábbi alkalommal én is választottam ezt a fogást, mert már akkor is érdekesnek tartottam a párosítást. A comb nagyon jól volt elkészítve, a tekercsek pedig tényleg passzoltak hozzá ízben. Amúgy ha számoljátok, akkor Meli itt tartott a 3. fogásnál, amit nyom nélkül eltűntetett. Csak úgy megjegyezném, hogy össze kellett vesznünk vele, hogy ne csak egy fogást rendeljen. Állította, hogy ő nem bír többet enni. De bírt…

20170615-214320

Én kivételesen bárányt kértem, pontosabban bárányfartőt bazsalikomos sült paradicsommal, zsenge parajjal. Valahogy mindig előbb kérek marhát, vaddisznót, szarvast vagy kacsát mint bárányt. Gondoltam hát, hogy most így zárás előtt csak bele kéne választani valami számomra is szokatlanba. Azt kell mondanom, hogy jól tettem. A hús állaga nagyon jó volt, a jellegzetes bárányos ízvilághoz pedig igazán jól passzolt a paradicsom édeskés savassága.

20170615-214501

Végül a desszertekre került a sor. A képeken sorban a következő fogásokat láthatjátok: Epres ecklair fánk, bodzafagyival; Madártej friss gyümölcsökkel; Levendulás csokoládé mousse, cappuccino fagylalttal; Mézes kecskesajttorta törökmézmorzsával, szamócafagylalttal. Az ecklair fánk tésztája nekem egy nagyon picit keményebb volt a kelleténél, de összességében nagyon finomak voltak egytől egyig.

20170615-22173920170615-22140820170615-22153020170615-221711Köszönjük a vendéglátást a Chianti csapatának és külön köszönet László Szabolcs étteremvezetőnek a kedvességért és az ajánlott borkíséretért, ami tökéletesen passzolt a főfogásokhoz. Ha nem lettem volna annyira elfoglalva a finomságokkal, akkor talán lett volna annyi eszem, hogy felírom, hogy mihez milyen bort kaptunk. 🙂
Amúgy meg hiányozni fogtok! Nyissatok ki hamar!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s