Tökfőzelék, az örök mumus

Ha egész pontos számolásokba akarnék kezdeni, akkor azt kell hogy mondjam, hogy sokkal több olyan embert ismerek aki nem szereti a tökfőzeléket, mint olyat aki igen. Sőt még annál is kevesebb van akinek valóban felcsillan a szeme az étel neve hallatán. Szegény tökfőzelék a menzás kaja sztereotípia egyik, ha nem a legnagyobb áldozata.

Velem talán még nehezebb dolga van bárkinek aki tökfőzeléket szeretne az arcomba tolni. Először is ahogy már többször is írtam, nem szeretem a habart-rántásozott lisztes főzelékeket. Másodszor pedig elég rossz viszonyban vagyok a kaporral. Volt olyan időszak az életemben, amikor a puszta illatától (akkor még inkább szagnak mondtam volna) már rosszul lettem. Mára mind a főzelék mind a kapor nemszeretem viszonynak vége. Egyszer sikerült ennem egy olyan tökfőzeléket, amiről elhittem hogy ez tulajdonképpen jó is lehetne, ha változtatnánk rajta pár dolgot. Nagyon egyszerű a titok: felejtsük el a lisztet és játsszunk a tök textúrájával.

Hozzávalók 4 főre:

A főzelékhez:

1 közepes méretű tök
1 gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
4 dkg vaj
4 dl húsleves
1 marék kapor
0,5 lime leve
4 ek tejföl
1 púpus ek étkezési keményítő

A fasírthoz:

40 dkg darált sertéshús
1 tojás
8 ek zsemlemorzsa
pankómorzsa
1 ek mustár
só, bors

Kezdjük a fasírttal, hogy legyen idejük kicsit összeérni az ízeknek. Nos tudom, hogy ez egyáltalán nem a hagyományos fasírt megközelítés, de egyrészt a fokhagyma túl intenzív lett volna egy feltétnek szánt húsgolyóba, másrészt hiszitek vagy sem, a mustár marha jól passzolt a tökfőzelék citrusos kaprosságához. Szóval a pankómorzsa kivételével mindent dolgozzunk össze jó alaposan és folpakkal lefedve tegyük pihenni a hűtőbe.

A tököt tisztítsuk meg, majd a felét vágjuk apró darabokra. A másik feléből vágjunk kb egy centis tökkockákat és tegyük félre. A lehulló részek mehetnek a tökdarabkák mellé és egy magasabb falú edényben az olaj és 2 dkg vaj társaságában pirítsuk meg egy kicsit. Amikor már kezd színt kapni, öntsük fel a húslevessel és főzzük puhára.

A kaprot aprítsuk fel, majd a maradék vajon egy gerezd szeletelt fokhagyma társaságában pirítsuk meg. Közben a megpuhult tököt turmixoljuk simára és már mehet is bele a vajas pirított kapor. A tejfölt keverjük simára a keményítővel és apránként adagoljunk bele a forró tökléből. Amikor már megfelelően folyós és csomómentes a tejföl, öntsük a tökhöz és fél lime levével melegítsük forrásig, majd húzzuk le a tűzről.

A húsból formáljunk 4 húspogácsát, hempergessük bele pankómorzsába majd süssük készre kevés olajon. Azért használok pankómorzsát, mert sokkal ropogósabb lesz így a fasírtunk bundája, ráadásul még ízletesebb is mint a sima zsemlemorzsa. Közben forraljunk fel vizet és a lobogó vízbe dobjuk bele a tökkockákat 4 percre. A 4 perc letelte után szedjük őket jeges vízbe és hűtsük vissza teljesen. Közben melegítsük fel a tökfőzelék alapját, szórjuk bele a tökkockákat és amint elkezd forrni már kész is lisztmentes főzelékünk, amiben a roppanós tökkockákra öröm ráharapni és nem kell magunkat újra az óvodában éreznünk. Jó étvágyat! 🙂

432

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s