Balatoni Gasztrotúra 2017 – Baricska Csárda

Ülök a 30 fokos nappaliban, miközben szidom magam, hogy már megint úgy mentem fotódokumentálós kajálásra, hogy nem jegyzeteltem le az ételek nevét. Mindeközben wgw Zsófi minden ismeretségét bevetve húz ki engem a csávából, hogy megszülethessen az éppen aktuális blogposztom. Persze a csajos dumálgatásnak köszönhetően a blogposzt csak nem készül, viszont a chatablakban egyre inkább szaporodnak a szavak.  Egy idő után megállapítjuk, hogy sokkal hasznosabb lenne ha ezt a beszélgetést egybekötnék egy jó vacsorával egy következő Balatoni Gasztrotérkép állomáson. Így találkoztunk egy szép csütörtök délutánon a Baricska Csárdában: Máté baba, Zsófi, Viktorom és én.

A balatonfüredi Baricska Csárda 2013-ban nyitotta újra kapuit a Chianti team vezetése alatt. Biztosan vannak akik még emlékeznek a Baricskára Máté Péter  “Azért vannak a jóbarátok” című videójából. Na azóta elég sokat változott a hely, gondolom ezen nem nagyon lepődik meg senki. A magyaros csárda jelleget sikerült ötvözniük a mai modern gasztronómiával úgy, hogy a hagyományos ételek a megszokott ízek mellett sokszor teljesen új köntöst kapjanak. Nagy hangsúlyt fektetenek az alapanyagokra, melyeket helyi illetve neves magyar termelőktől/tenyésztőktől szerzik be és mindezt részletesen fel is tűntetik az étlapjukon. A Csárda 2013 év végén tagjává vált a legkiválóbb vidéki éttermeket tömörítő Stílusos Vidéki Éttermiségnek, akik nagy szerencsénkre felelősek a SVÉT Rendezvénysorozat elkövetéséért. Az elmúlt két évben a Baricska is megküzdött a balatoni munkaerőhiánnyal, ami sajnos évről évre visszaesést vont maga után a Gault & Millau értékelésükben. A mostani látogatásunk alapján azt gondolom, hogy a következő kiadványban a jelenlegi 9 pontnál jobb értékelésre számíthatnának.

Két előételt kóstoltam (eddig) és mindkettő elnyerte a tetszésemet. A vízibivaly tatár savanyított zöldségekkel, spárgasalátával volt a mostani választásom. A hús ízletes, friss, jól passzolnak hozzá a savanyított zöldségek és a kétféle házi kenyér. A spárga saláta nekem egy picit édesre sikeredett, kicsit talán elnyomta a spárga friss ízét.

10

Egy korábbi választásom a szarvasgombás vaddisznó−rillette édesköménnyel. Ez a fogás valahogy nagyon egyben van mind ízben mind megjelenésre. A vaddisznó jóbarátja az édesköménynek és az aszalt paradicsom is nagyon passzolt a képbe.

11

Viktor a napi tábla ajánlatok közül választott főételt, a kolbászos ökörpofát, gerslivel és retekkel. Hát erről elég nehezen tudom szavakba foglalni a véleményem… A hús nagyon jól volt elkészítve, teljesen jól átjöttek a pofahúsra jellemző íz és állag jegyek. A krémes gersli köret és a savanyított majd megpirított retek harmonikus kísérői voltak ennek a nagyszerű húsnak. Egy kicsit sajnáltam is, hogy én nem ezt rendeltem és csak pár falatot kaptam belőle, szigorúan csak azért hogy tudjak írni róla. 😀

12

Zsófi a pisztrángot választotta fűszernövényekkel, habosított barna vajjal, lestyános pirított burgonyával. Hát a fotó nem adja vissza amit én ott láttam. Máté – aki 8!!! hónapos – miután betolt egy direkt neki készített csirkemell szeletett, vidámon falatozta a nagy gonddal átnézett pisztráng darabkákat. Annyira belefeledkeztem az élménybe, hogy végül elfelejtettem megkóstolni ezt a fogást, így én személy szerint nem tudok róla véleményt alkotni. Azért én elhiszem Máténak, hogy finom volt az a halacska.

15

Az én főételem ezen a napon a szarvasgerinc volt vadas mártással, spárgával, újhagymás szalvétagombóccal. Egy tipikus Baricskás példája a megszokott ízek új ruhába öltöztetésének. A hús állagra, ízre kifogástalan volt. A szalvétagombócnak jól állt az enyhe pirultság és egyáltalán nem volt domináns benne az újhagyma. A vadas szósznak igazi vadas íze volt és jól összefogta az ételt a pecsenyeszaft társaságában. Nagyon ízlett és végül mégsem bántam, hogy én nem az ökörpofát választottam. Talán annyit jegyeznék meg, hogy egy leheletnyivel több vadas szószt én még elviseltem volna. Tényleg annyira finom, hogy figyelnem kellett, hogy hogyan osztom be. 🙂

13

Végül olyan jól laktunk, hogy hárman rendeltünk közösen egy desszertet a napi tábla ajánlatból, ami nem volt más mint kecskesajt torta egressel. Azért tetszett mert nem volt szétcukrozva. Nem volt túl édes, jól kivehető volt a krém sajtossága. Az egrest meg nem kell eladnom nektek, azt mindenki tudja hogy tökéletes gyümölcs és jól illik az ilyen karakterű tortákhoz. Bizony, nem áll meg a világ a málna és a karamell öntetes sajttortáknál.

16

A Baricska Csárdát mindenkinek ajánlom aki csárda jellegű kajára vágyik, de szereti ha egy kicsit újragondolják az egyes fogásokat. Amikor mi voltunk tele volt a placc, mégis folyamatosan figyeltek ránk, csak jókat tudok mondani a kiszolgálásra is. Érdemes jóidőben meglátogatni a helyet, hogy a vadszőlővel fedett teraszon élvezhessük a kiváló étkeket. Ja és ne felejtsetek el asztalt foglalni, mert elég nagy a forgalmuk. Köszönjük a vendéglátást a Baricska csapatának, biztosan visszatérünk, ahogy tesszük ezt évek óta. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s