30 perces Thai sült rizstészta

Ekkor:

Azt hiszem már kb. 5 éve nem készítettem Thai sült tésztát. Akkoriban még Viktorom kevésbé volt nyitott az ilyen jellegű kajákra, de az évek során ahogy finomodott az ízlésem mind a főzés mint a receptalkotás területén, Viktor is szépen megszeretett mindenféle ételt a nagyvilágból. Mindketten elkezdtünk tovább látni a sülthúsnál (amit nem lenézek, mert nagyon jó kaja, csak ne kelljen minden nap azt enni) és arra is rájöttünk, hogy azokat az ételeket is szeretjük amikre régen gondolkodás nélkül vágtuk rá, hogy “nemszeretem”.

A szójaszószos ételek voltak az egyik nagy kategória, amitől Viktor ódzkodott. Ez szerencsére ma már nem így van, ezért újra elővehettem és egy kicsit a mai ízlésemre faraghattam a jó öreg thai sült rizstészta receptemet. Szeretjük mert friss, csípős, könnyű és elképesztően gyorsan elkészül.

Hozzávalók 5-6 főre:

25 dkg rizstészta
40 dkg garnéla
1 filézett csirkemell
6 db újhagyma
2 marék mungóbabcsíra
0,5 ujjnyi friss gyömbér
2 db kaliforniai paprika
1 dl csökkentett sótartalmú szójaszósz
2 evőkanál édes chili szósz
1 db lime
3 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj a rák sütéséhez
2-3 ek olivaolaj
1 kk koriander
6 szem fehérbors
1 marék sózatlan földimogyoró összetörve
ízlés szerint chilli

Egy nagy teflon edényt vagy wokot elkezdek hevíteni közepes hőfokon, beledobom a vajat, majd amikor felolvadt mehet bele az apróra vágott fokhagyma. Két perc sütés után dobáljuk bele a megtisztított rákokat, sózzuk és éppen csak annyi ideig süssük, hogy rózsaszínűek legyenek, amit kb 2-3 perc alatt elérhetünk. Ekkor szedjük ki egy edénybe a rákokat és tegyük félre.

Szórjuk a wokba visszamaradt fokhagymás vajba felszeletelt újhagymát és a csirkemellcafatokat 2-3 evőkanál olivaolaj társaságában. Szórjuk meg frissen tört fehérborssal, chillivel, korianderrel és reszeljük bele a gyömbért. Amikor fehér színt kap a hús, mehet az edénybe az édes chilli szósz és a szójaszósz. Alaposan forgassuk át majd dobjuk hozzá a csíkokra vágott kaliforniai paprikát és a mungóbabcsírát. Nagyjából 5 perc után tegyük bele a rizstésztát (melyet a csomagoláson előírtak szerint készítsünk el) és a korábban megsütött rákokat. Jól rázzuk össze, hogy átjárja a szósz, és innentől ismét maximum 5 perc és készen is vagyunk. Az utolsó percekben ne felejtsük el belenyomni egy lime levét és megszórni durvára tört mogyoróval. Ezután már csak jóízűen el kell nyammogni és örülni, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire jó kaját tudtunk összehozni.

1234

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s