Pikáns camembert lecsó mártogatóssal

Nyáron a 40 fokban folyamatosan azt ecseteltem Julcsi kolléganőmnek, hogy én mennyire szeretem az őszt. Az az igazság, hogy én akkor a szép sárguló falevelekre gondoltam a kellemes 20 fokos napsütéses időben és egyáltalán nem erre a nyálkás, latyakos 13 fokos valamire ami egyik napról a másikra a nyakunkba szakadt a múlt héten. Persze egy-egy napra még megmutatta magát a jóidő, ami pont annyira volt elég, hogy én, a migrénes, pont azt az időszakot töltsem kínzó fejfájással, amit más kirándulgatással. Reggelente amikor az időjárásnak köszönhetően meglehetősen visszaesett energiaszinten leültem az asztalomhoz, Julcsi természetesen megjegyezte, hogy  “De hát Niki, nem pont te mondtad, hogy mennyire szereted az őszt?”… 🙂
Szerencsére ez a hét viszont meghozta a hőn áhított kellemes őszi időt, amit annyira szeretek. 🙂

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem a nyár egyik legtipikusabb étele a lecsó. Mivel nagyon szerettem volna egy kicsit visszautazni az időben és a napsütést érezni a szívemben, ezért kitaláltam hogy a szüleimtől beszerzett maradék paprikából és paradicsomból varázsolok egy kis lecsót. A lecsó amúgy egy csomó gyerekkori emléket is felébreszt bennem. Képzeljétek el, hogy mikor kicsi voltam én a lecsónak csak a szaftját szerettem. Ezért mikor a nagymamám télen egy-egy adagot elővett a mélyhűtőből, hogy kiolvassza én mindig lelopkodtam a szaftot, ráütöttem két tojást és elnyammogtam. Mikor a mama visszatért, hogy tarhonyás lecsót készítsen a kiolvasztott ételből egyből tudta hogy megint én voltam a tettes és hangosan bosszankodott.

Na én most nem hagyományos módon készítettem el a lecsót. Megálmodtam egy jó kis sörkorcsolyát lecsós mártogatóssal, csak úgy magyarosan és végül el is készítettem. Nem is kell hozzá sokminden, kivéve némi türelmet a sajt panírozásához. Ezt a panírozás dolgot csak én utálom ennyire vagy más is heves ellenérzéseket táplál ellene?

Hozzávalók 1 adag sörkorcsolyához (3-4 embernek elég):

A rántott sajthoz:

3 doboz kerek natúr Tihany camembert
4 szem savanyított, csípős cseresznyepaprika
tojás, liszt, panírmorzsa, só a panírozáshoz
olaj a sütéshez

A lecsó mártogatóshoz:

5 dkg parasztkolbász
3 tévépaprika
1 evőkanál tejföl
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg parasztkolbász
só, bors

A sajtokat vágjuk 8 kis háromszögre. A cseresznyepaprikákat magozzuk ki és vágjuk apró darabokra. Ezután a sajtszeleteket tűzködjük meg a cseresznyepaprika darabkákkal és panírozzuk be őket.

A kolbásznak olvasszuk ki a zsírját majd fonnyasszuk meg rajta a felkockázott hagymát. Ezután mehet az edénybe a paprika és a megnyúzott felaprított paradicsom. Sózzuk, borsozzuk és néha kevergessük meg, amíg készre nem puhul a paprika. Ha nagyon kevés levet enged, akkor öntsünk alá 1 dl vizet, mert szükségünk lesz a folyadékra a következő lépéshez ami nem más mint a turmixolás. Tehát amikor a lecsó elkészült, már mehet is a turmixgépbe a tejföl társaságában, amíg szép krémes állagot nem kap. Közben süssük ki a sajtdarabokat és máris tálalhatjuk a sörkorcsolyánkat egy kis lecsó mártogatóssal. Nálunk nagy sikere volt. Különösen bejött a fiúknak a savanyú cseresznyepaprika a camembertben. 🙂

234

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s